Лидерот на Слободарската партија на Австрија оцени дека Австрија премногу се потпира на ЕУ во набавката на вакцините, нагласувајќи дека Србија покажала како се работи.

„Во текот на изминатата година, можевме да видиме дека само еден вирус е доволен да ја исфрли целата земја од колосек. Се сомневам дека коронавирусот е последната пандемија со која ќе се соочиме”, рече лидерот на ФПО и трет спикер на австрискиот парламент Норберт Хофер за Танјуг.

„Ние, затоа, мора да сториме се што можеме за да се подготвиме за идните пандемии. Во економијата ни требаат компании со повисока стапка на капитал, во здравството треба да ги прошириме капацитетите. Генерално, Австрија мора да биде понезависна како земја. Ние мора да осигураме се дека Австрија е независна во областа на енергија и храна, за да не биде зависна од глобалниот синџир на снабдување“, објасни тој.

Хофер посочи дека не смее да има геостратешки размислувања при набавката на вакцините.

„Прашањето не смее да биде кој ја развил вакцината, туку само дали е ефикасна и безбедна. ФПО беше првата партија во Австрија која се залагаше за вклучување на руската вакцина Спутник В и стратегија за вакцинација. Поранешниот министер за здравство Рудолф Аншобер ја одби. Германската канцеларка Ангела Меркел објави дека Спутник В треба да се користи веднаш штом добие одобрение од Европската агенција за лекови (ЕМА). Од тој момент, за Спутник в беше и австрискиот канцелар“

На прашањето дали Австрија, многу порано, како Унгарија, може самостојно да набавува вакцини и да ги земе предвид руските и кинеските, Хофер рече дека Австрија се потпира на силата на ЕУ.

„Ова беше, сепак, грешка. Сепак, имаше доволно време да се стапи во контакт со земјите што не се членки на ЕУ за да се обезбедат дополнителни залихи. Австриската влада го пропушти тоа и наместо тоа строго се придржуваше до процесот на набавка на ЕУ”, рече тој. дали е тој.

Според него, Србија е секако добар пример за вакцинирање против коронавирусот, како една земја успеа да обезбеди максимална заштита на своето население без помош на ЕУ.

„Како граѓанин на Австрија, тоа ме растажува кога треба да видам како сите оние земји што не се членки на ЕУ напредуваат значително во набавката на вакцините. Израел, Србија или Велика Британија се далеку пред земјите на ЕУ.  Во Србија, според мое знаење, може дури и да се избере вакцина“ додаде тој.