Голем метеор во саботата вечерта го осветли небото над Норвешка, а можеше да се види и од Шведска, објавија локалните медиуми.

Сведоците контактирале со полицијата кога виделе исклучително силна светлина и слушнале силен звук, објавија норвешките медиуми денеска.

Некои ги отворија прозорците и вратите затоа што почувствуваа промена во притисокот на воздухот. Новинар од норвешкиот весник Верденс Ганг (ВГ) го опиша метеорот како огнена топка во воздухот што го осветлува целото небо.

Светлината можеше да се види по 1 часот по полноќ (по локално време) на југот на Норвешка, но и во Шведска.

Експертите веруваат дека делови од метеорот паднале западно од главниот град Осло.

Вегард Ландби од норвешката мрежа за следење на метеори изјави дека во моментов трагаат по остатоците од метеорите на Земјата кои можат да тежат неколку килограми.

Големината на метеорот сè уште не е позната, но извештаите покажуваат дека тој бил доста голем. Некои претпоставуваат дека тежи неколку десетици килограми.

Според ВГ, научниците веруваат дека метеорот пристигнал од појасот на астероид помеѓу Марс и Јупитер.

Вегард Ландби од норвешката мрежа за следење на метеори изјави дека во моментов трагаат по остатоците од метеорот на Земјата, а тие може да тежат неколку килограми.

Големината на метеорот сè уште не е позната, но извештаите покажуваат дека тој бил доста голем. Некои претпоставуваат дека тежи неколку десетици килограми.

Според ВГ, научниците веруваат дека метеорот пристигнал од појасот на астероиди помеѓу Марс и Јупитер.