На прашањето за кого би гласале за „претседател на ЕУ“, доколку Ангела Меркел и Емануел Макрон се единствените кандидати, мнозинството од испитаници одговориле – Меркел.

Во 12 земји опфатени со новото истражување, вклучително и Франција, повеќето граѓани се за Меркел отколку за Макрон, само што мнозинството е помало во некои земји, објави Европскиот совет за надворешни работи (ЕЦФР).

Генерално, 41 отсто од испитаниците би гласале за Меркел и само 14 отсто за Макрон, се вели во студијата на независниот тинк -тенк ЕКФР.

Исто така, се наведува дека поддршката на Ангела Меркел се разликува од земја до земја, па на пример во Холандија за 27 процентни поени повисока отколку во Бугарија.

Анкетата покажа дека „58 проценти од Холанѓаните, 57 проценти од Шпанците и 52 проценти од Португалците би гласале за Меркел, а не за Макрон“. Од друга страна, во Бугарија, 31 отсто од испитаниците би гласале за Меркел, а 12 отсто за францускиот претседател, додека останатите или нема да гласаат или не знаат кога да гласаат.

Макрон би добил најмногу гласови во Унгарија, 24 проценти, но повторно помалку од Меркел, на која 44 проценти од Унгарците би го дале својот глас на хипотетичките избори за претседател на Унијата.

Помалку од десет проценти од граѓаните во Холандија, Шпанија, Италија и Полска би гласале за Макрон.

„Се чини дека канцеларката ја освои довербата на Европејците многу повеќе со нејзиниот технократски стил на управување со земјата отколку што направи Макрон со своите визионерски говори“, се вели во ЕЦФР.

Независната истражувачка организација, исто така, посочува дека поддршката за Ангела Меркел е голема и во „штедливите“ нордиски членки на ЕУ и во оние од југот на блокот кои обично имаат сосема спротивни ставови за бројни европски политички прашања, особено во врска со економијата и финансиите.

„Се чини дека успеа да ја пренесе пораката дека е посветена на решавање на загриженоста на двете страни, со што на тој начин ќе ја позиционира Германија како обединувачка сила“, стои во објавата.

Кога станува збор за положбата на Германија по „ерата на Ангела Меркел“, една третина од испитаниците од 12 земји веруваат дека „германското златно доба“ е минато.

Една петтина од испитаниците сметаат дека ерата на канцеларката го означува врвот на просперитетот на Германија, односно се согласуваат дека Германија сега го живее своето „златно доба“, а една десетина сметаат дека тоа допрва доаѓа.

ЕЦФР укажува на фактот дека Европејците, иако повеќето од нив мислат дека германското „златно доба“ помина, повеќе би сакале да гласаат за Ангела Меркел отколку за Макрон.

Ова, како што се наведува, сугерира дека Меркел, не само во Германија, туку и во Европа, е попопуларна како политичка фигура отколку резултатите од нејзиното владеење.

„Без Ангела Меркел, основите на водечката улога на Германија во Европа ќе бидат значително послаби, доколку новата влада не спроведе веродостојна стратегија што оди подалеку од„ Меркелството “, се вели во ЕЦФР.