Ангела Меркел се откажа од плановите за целосно затворање на Германија за Велигден . „Тоа беше моја лична грешка“, призна Меркел по денешниот вонреден состанок со премиерите на 16-те сојузни покраини.

Канцеларката вчера објави дека стоги мерки за време на велгиднеските празници според кои најголемиот дел од продавниците би биле затворени, а семејните групирања дополнително ограничени.

Мерките предизвикаа остра реакција на епидемиолозите, бизнис заедницата и политичките сојузници на Меркел.