Заменик-шефот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев коментираше за употребата на нуклеарно оружје. 

„Русија има право да користи нуклеарно оружје доколку е потребно. Тоа може да го направи во однапред одредени случаи. Ако сме ние или нашите сојузници нападнати со ваков тип на оружје или ако агресијата со користење на конвенционално оружје го загрозува самото постоење на нашата држава“, рече тој. 

Како што изјави „замислете дека Русија е принудена да го употреби најстрашното оружје против украинскиот режим, кој изврши чин на агресија од големи размери опасен за самото постоење на нашата земја. Верувам дека НАТО нема директно да се меша во конфликт дури и во оваа ситуација. На крајот на краиштата, за нив безбедноста на Вашингтон, Лондон, Брисел е многу поважна од судбината на влошената Украина, која никому не му е потребна, дури и ако е изобилно снабдена со разновидно оружје“. 

Тој додаде дека прекуокеанските и европските демагози нема да загинат во нуклеарна апокалипса и дека ќе проголтаат употреба на какво било оружје во сегашниот конфликт.