„Маркс и Спенсер“ критикувани за продажба хиџаб како школска униформа за мали девојчиња

„Маркс и Спенсер“ се цел на жестоко критики откако понудија на продажба хиџаб како дел од нивната понуда на училишни униформи,а исламскиот реформатор и активист против екстремизам Маџид Наваз, ја обвини водечката британска стоковна куќа за олеснување на средновековизмот, пренесува „Брејтбарт“.

„Во „Маркс и Спенсер“ го олеснуваат средновековизмот со продажба на детски хиџаби во категоријата училишни униформи. Нивно право е да го изберат профитот пред вредностите, но наше право е да ги засрамиме поради тоа. За да биде појасно, нудат хиџаб и за мали девојчиња на возраст од 3 години,“ напиша тој на „Твитер“.

Исламскиот хиџаб може да се најде на страницата со училишни униформи по цена од фунти, а доаѓа во црна и темносина боја и е наменет за девојчиња на возраст од три години до средношколска возраст.

Една лондонска мајка на три деца вели дека ѝ е непријатно да купува други работи од униформите од „Маркс и Спенсер“, каде што вообичаено пазари, се додека во стоковната куќа се продава угнетувачката облека.

Училишните униформи најчесто се задолжителни во целоот Обединето Кралство и иако се разликуваат по боја и по стил, генеричките предмети како блузи и здолништа може да се купат во стоковните куќи. На критките од Наваз дека го олеснуваат средновековизмот и ги сексуализираат девојчињата на возраст од три години, портпаролот на „Маркс и Спенсер“ одговори на „твитер“:

„Ние нудиме униформи за 250 училишта низ целата земја и тие ни кажуваат кои предмети им се потребни како дел од нивната училишна униформа. Голем број училишта годинава побараа хиџаб како опција. ”

Ова не е прв случај британсата стоковна куќа да се најде на насловните страници за продажба на исламска облека што ги прикрива женските тела. Тие беа критикувани и во 2016 година за продажба на буркини одобрени од шеријатските правила.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари