Независниот медиум TUT.BY во Белорусија соопшти дека нивната главна уредничка Марина Золотова е обвинета за затајување данок, но како што велат тоа е измислица во рамките на репресивната акција на власта против медиумите.

Медиумот потенцира дека сослушувањето зад затворени врати, на Золотова и се заканува затвор од три до седум години доколку биде прогласена за виновна.

Золотова е „обвинета за соучесништво во затајување данок од особено големи размери“, а властите досега не ги коментираа овие обвинувања.

Во TUT.BY беа уапсени 15 вработени во рамки на акцијата против масовните протести против претседателот Александар Лукашенко што избувнаа минатата година по спорните избори.

За време на протестите, TUT.BY беше една од најчитаните веб-страници во Белорусија.

Белоруските власти ја одзедоа акредитацијата на многу новински организации.

Како што пренесуваат странските агенции, новинари наклонети на опозицијата се соочиле со рации, апсења, затвор или биле принудени да се преселат во странство.

Ова се 15-те НАЈЧИТАНИ ПОРТАЛИ ВО МАКЕДОНИЈА! Тие се јавното мислење