Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, објави во Брисел дека земјите-членки во средината на годината ќе можат да ги добијат првите пари од новиот механизам за обновување.

„ Веднаш штом ќе се ратификува одлуката за сопствените ресурси на буџетот на ЕУ, Комисијата ќе позајми пари на пазарите и ќе ги дистрибуира до земјите-членки. Ќе можеме да исплатиме 13 проценти како пред-финансирање во средината на годината“, рече Лајен.

Одлуката за сопствените приходи на буџетот на ЕУ мора да ја ратификуваат сите земји-членки, бидејќи тоа е услов Комисијата да може да позајмува на финансиските пазари. Досега тоа беше сторено во шест земји-членки.

Лајен присуствуваше на церемонијата на потпишување на Уредбата за механизам за закрепнување и издржливост, потпишана од претседателот на Европскиот парламент Давид Сасоли и португалскиот премиер Антонио Коста.

Коста пристигна во Брисел од Лисабон за лично да го потпише регулативата, за која гласаа Европскиот парламент во средата и Советот во четвртокот.

Регулативата ќе биде објавена во официјалниот весник на ЕУ на 18 февруари и ќе стапи во сила наредниот ден.

Механизмот за наплата и еластичност е клучен дел од инструментот на следната генерација на ЕУ, кој има вкупно 750 милијарди евра. Поголемиот дел од таа сума ќе биде исплатена преку Механизмот за наплата и издржливост, 672,5 милијарди евра, од кои 312,5 милијарди се грантови и 360 милијарди се заеми.

Членовите треба да направат план за да ги добијат парите

makfax.com.mk