Германската министерка за одбрана Анегрет Крамп-Каренбауер изјави дека однесувањето на Русија е се поголем предизвик за ЕУ.

Таа рече дека Германија треба да ги зголеми алокациите за системот за национална одбрана во свој интерес, а не како „концесија на Соединетите држави“.

“Предизвиците со нови технологии растат, како и оние со хибридни закани, но и како регионален проблем кога како пример ќе се земе однесувањето на Русија. Германија често е во фокусот на нападите што можат да бидат поврзани со Русија”, рече германската министерка за одбрана , не наведувајќи примери за своите тврдења, објави ТАС.

Рускиот заменик министер за одбрана Александар Грушко на 22 март рече дека Русија е подготвена за конструктивна и прагматична интеракција но само врз основа на еднаквост и взаемно почитување во односите со ЕУ и дека сите обиди со Русија да се разговара од позиција на сила и дополнителни санкции ќе биде апсолутно контрапродуктивно.

makfax.com.mk