Ромите од ромски номадски камп во Кастел Романо, Италија, живеат од државни субвенции, но возат луксузни автомобили како Порше и Ферари и имаат куќи во центарот на главниот град.

Ова се резултатите од истрагата за сиромашните квартови во Рим, предводена од карабиниерите, координирана од заменик обвинителот Паоло Иело. Тоа се Роми кои се вклучени во трговија со дрога и кои собираат пари преку мито и нелегални активности.

Според истражувањето, најмалку 7 од 10 Роми живеат на сметка на Општина Рим во сиромашни квартови, без право на тоа, известува blitz quotidiano.

Богати и со предрасуди, црната листа е составена од војската и претставува примерок од злосторства кои се строго казнети со кривичното право. Меѓу највпечатливите случаи е тој на Јасмин Седиќ, осуден на 15 години и 8 месеци затвор за меѓународна трговија со кокаин, кој престојувал во сиромашен кварт во Рим, на сметка на државната каса. Префектот и комесарот одбија да му ја продолжат дозволата за престој во 2009 година и му наредија веднаш да ја напушти Италија.

Сопружниците Идриз и Суада Цимиз, криминален пар со историја на трговија со дрога, исто така живееле на сметка на општината. Пред девет години, тие го продадоа земјиштето на компанијата Елград слр, од која заработија 280 илјади евра. Други номади, исто така, беа обвинети за прифаќање украдена стока, кражба и грабеж. Босанскиот државјанин Џевад Хамидовиќ остана без дозвола за престој во 2012 година, но тој продолжи да живее во кампот Кастел Романо.

Истражителите велат дека администрацијата издвојува околу 65 милиони евра годишно за управување со камповите. Поранешниот дилер на дрога, Омер Чизмиќ, босански државјанин кој е виден како вози со Ферари или Порше, исто така го користи кампот. Во Кастел Роман, му биле доделени двајца кампери, а човекот имал возен парк проценет на 600.000 евра.

Неговото семејство поседуваше пет возила БМВ, два Мини Купери, шест Мерцедеси, два Фиат 500 и седум Фолксваген. Таткото исто така бил цел на истражителите. Иако имаше вила на Пјаца Меучи во центарот на градот, тој доби двајца кампери со придружните услуги платени од Општината.