На почетокот на пандемијата, додека вакцините против коронавирус сè уште беа само далечна желба, терминот „колективен имунитет“ значеше крај.

Тоа беше поентата, односно дека кога доволно луѓе ќе бидат заштитени од вирусот ќе можеме да се ослободиме од патогенот и да се вратиме во нормален живот, пишува „Њујорк Тајмс“.

Повеќе од половина од возрасните во САД сега се вакцинирани со најмалку една доза. Но, како што паѓаат дневните стапки на вакцинација, постои широко прифатен консензус меѓу научниците и експертите за јавно здравје дека прагот за колективен имунитет не е постигнат – барем не во догледна иднина, а можеби и никогаш, според весникот.

Наместо тоа, научниците заклучуваат дека вирусот, наместо долго ветуваното целосно исчезнување, ќе стане закана која ќе може да се контролира, но ќе продолжи да циркулира во САД и во наредните години, сè уште предизвикувајќи нови хоспитализации и смртни случаи, но во многу помал број.

Колку е помал, не може да се каже затоа што делумно зависи од тоа колку луѓе ширум светот се вакцинираат и како се развива самиот коронавирус. Веќе е јасно дека вирусот се менува премногу брзо, новите варијанти се шират премногу лесно, а вакцинацијата се одвива премногу бавно за наскоро да се постигне колективен имунитет.

Бидејќи новиот коронавирус започна да се шири низ Америка и остатокот од светот на почетокот на 2020 година, се повеќе станува јасно дека единствениот начин за излез од пандемијата ќе биде голем број луѓе да стекнат имунитет – или преку природна инфекција или вакцинација. Концептот за постигнување имунитет на стадо  стана имплицитна цел во многу земји, вклучително и во САД

Се проценуваше дека целниот праг на имунитет на стадото е околу 60 до 70 проценти од населението. Повеќето експерти, вклучително и д-р Фаучи, очекуваа дека САД ќе можат да го постигнат тоа кога вакцините ќе станат достапни.

Но, како што еволуираа вакцините и дистрибуцијата се зголемуваше во текот на зимата и пролетта, проценките на прагот почнаа да растат. Ова е затоа што првичните пресметки биле засновани врз инфективноста на оригиналната верзија на вирусот. Доминантната варијанта што сега циркулира во САД наречена Б.1.1.7 и прва идентификувана во Велика Британија, е околу 60 проценти позаразна, пишува NYT.

Како резултат, експертите сега пресметуваат праг на имунитет на стадо од најмалку 80 проценти. Ако се развијат уште позаразни варијанти, или ако научниците утврдат дека имунизираните лица сè уште можат да го пренесат вирусот, бројката ќе треба повторно да се ревидира нагоре.

Крајната цел е променета, но најитниот предизвик останува ист: да се убедат што е можно повеќе луѓе да се вакцинираат.

Да се ​​постигне високо ниво на имунитет кај населението „не е како да се победи на трка“, рече д-р Марк Липсиќ.

„Треба да го задржите тоа ниво на имунитет и да продолжите да  вакцинирате за да останете над тој праг.

Скептицизмот во врска со вакцините меѓу многу Американци и недоволната дистрибуција во некои групи – меѓу бездомниците, печалбарите или некои заедници  кои ќе го направат остварувањето на оваа цел многу предизвикувачко. Некои експерти сметаат дека задолжителната вакцинација само би го влошила тој став.

Иако децата го шират вирусот помалку ефикасно од возрасните, сите експерти се согласија дека вакцинирањето деца исто така би било важно во намалувањето на бројот на случаи. На долг рок, јавниот здравствен систем ќе мора да се грижи и за бебињата, децата и возрасните кои спаѓаат во група со поголем ризик.

Сè уште постои вознемирувачко сценарио на патот кон оваа долгорочна визија.

Со текот на времето, ако не се заштитени доволно луѓе, можат да се развијат многу заразни варијанти кои можат да ја пробијат заштитата на вакцините, да ги хоспитализираат луѓето и да ги изложат на ризик од смрт.

„Тоа е сценарио од кошмарите “, рече Џефри Шаман, епидемиолог од Универзитетот Колумбија.

Колку се чести и колку се сериозни овие „пробивни“ инфекции, исто така може да утврди дали САД ќе успеат да ја одржат ниската стапка на хоспитализации и смртни случаи или земјата ќе се најде во „лудница“ на секои неколку години, рече тој.

“Мислам дека здравствените работници ќе забележат нови варијанти и ќе се запрашаат:” Што прават тие? За што се способни? ” Пошироката јавност можеби повеќе не се грижи за тоа, но ние медицинските лица ќе мораме “, заклучи д-р Шаман.