Не е само каталонија

Кои се области низ Европа сакаат независност

Референдумот за независност на Каталонија може да ги излечи сепаратистичките расположенија во Европа.

По распадот на Советскиот Сојуз и Југославија во Источна Европа, се појавија многу нови земји. Во Западна Европа, напротив, стабилноста на националните држави изгледаше непоколеблива. Навистина, жителите на некои западно-европски региони се стремат кон независност многу години.

Каталуња е за отцепување

Никаде во Западна Европа повикот за независност звучеше толку силно колку што беше во Каталонија. За време на диктатурата на Франциско Франко, кој владееше со Шпанија од 1936 до 1975 година, каталонскиот јазик беше забранет. Но, на крајот на 1970-тите, на Каталонија му беше дадена голема културна и политичка автономија, имаше свој регионален парламент, кој се состана во Барселона. Сепак, ова денес не е доволно за поголемиот дел од 7,5 милиони Каталонци. На референдумот од 1 октомври тие гласаа за одвоеност од Шпанија. Локалните жители сакаат да ја видат Каталонија
независна, пред се поради економски причини – поради стравувањата дека Шпанија ги стега сите сокови од нивниот регион, кој има највисок животен стандард во кралството.
Околу 20% од Бруто домашниот производ на Шпанија (БДП) се произведува во Каталонија. Иако шпанската економија се опоравува по финансиската криза во 2008 година, бројот на поддржувачи на одделување на Каталонија расте во текот на овие години.

Баскиски баскиски

Баскиската земја, која отсекогаш била сметана за една од главните протагонисти на сепаратизмот во Европа, му дала на Каталонија пас на шампионатот во борбата за независност поради голем број причини. Едно време, баскиското малцинство беше поставено многу повеќе од милитантно. Јазикот на Баскија бил забранет и за време на диктатурата на Франко. И од 1961 до 2011 година, баскиската сепаратистичка организација ЕТА, која се бореше за независноста на шпанскиот регион, уби 800 луѓе.
Сепак таа на крајот го напушти насилството. Но, ниту терористичките дејства ниту политичките разговори не го поттикнаа референдум за независноста на Баскија. Според шпанскиот устав, само централна влада може да одржи референдум за ова прашање. Но, Мадрид, како и во случајот Каталонија, ја отфрла оваа опција, сметајќи дека е нелегална. Во економска смисла, баскиската земја е послаба од Каталонија, но во исто време ужива и отстапки – посебено даночниот режим. Таа независно управува со своите даноци и плаќа само мал дел од буџетот во Шпанија, за разлика од Каталонија.

На националистичкиот Баскиј, постигнувањето независност денес не е приоритет. Тие бараат само да ја прошират својата автономија.

Шкотска е за членство во ЕУ

Иако политичката и економската унија помеѓу Шкотска и Англија постоела повеќе од 300 години, Шкотланѓаните секогаш барале поголема независност. Тие имаат свој парламент, но шкотската влада сака целосна автономија. Покрај тоа, 55 отсто од Шкотите гласаа на референдумот за независност во 2014 година против отцепувањето на Велика Британија.
Духот на сепаратизмот оживеа по референдумот од јуни 2016 година за излез од Велика Британија од Европската унија. Во тоа време, 62% од жителите на Шкотска, за разлика од Британците и Велшаните , не го поддржуваат Брегзит,националистите од Шкотската национална партија се вратија кон идејата за референдум за независност на регионот, за да го задржат членството на Шкотска во ЕУ и европскиот внатрешен пазар

Предвидено е новиот плебисцит за независност да се одржи во текот на есента 2018 година или во текот на зимата на 2019 година – пред излегувањето на Велика Британија од ЕУ. Но анкетите на јавното мислење покажуваат дека новиот референдум може да го повтори резултатите од претходниот во 2014 година, кога мнозинството Шкотите не поддржаа раскол со Велика Британија.

Фландрија како специјален случај

Парламентарните избори во Белгија во 2014 година ги освои националистичката Нова фламанска алијанса. Нејзиниот лидер, Бард де Вевер, е убеден дека Белгија како земја ќе исчезне "наскоро". Тој сака, преку преговори, да добие независност и независност за развој во северниот регион Фландрија, каде што неговата партија има најсилни позиции. Фламанскиот сепаратизам е посебен случај. Белгија се состои од Фландрија, каде зборуваат на холандски јазик, франкофонските Валонија, во која влегува и германското говорно заедница, и Брисел со два официјални јазици – холандски и француски. Ако Фландрија е поделена, Белгија ќе изгуби повеќе од половина од нејзиното население и економска сила. Статусот на Брисел, каде што се наоѓаат седиштето на ЕУ и НАТО, исто така ќе биде доведена во прашање. Засега, дебатите за излез од Фландрија беа прекинати и распадот на Белгија не се случи.

Просперитетниот италијански север

Обидите да се одвојат северните делови на Италија се предизвикани исклучиво од економски причини. За сметка на индустрискиот и банкарскиот сектор северните области Ломбардија, Пиемонт, Лигурија, Венето, Емилија Романи имаат значителен придонес за БДП на Италија. Многу локални жители веруваат дека парите што ги заработуваат со многу труд се трошат во централните и јужните региони.
Уште во 1990-тите, Северната лига се бореше за целосно одвојување на тој дел од Италија, наречен Паданија. Денес барањата на партијата се поумерени: успешните северни региони треба сами да располагаат со 75% од своите приходи, а не да ги внесуваат во државниот буџет, за да се компензираат последиците од долготрајната економска криза во Италија.

Јужен Тирол е за "слобода од Рим"

До крајот на Првата светска војна / 1914-1918 / говорникот на германски Јужен Тирол бил дел од Австро-Унгарија, по што станал италијански. Во времето на Мусолини, тие го зеле италијанскиот јазик и култура. По Втората светска војна / 1939-1945 / Јужен Тирол добил уште поголема политичка и јазична автономија.
Овој просперитетен регион може да располага со најголем дел од својот приход, кој долго време го опслужуваше Јужен Тирол. Должничката криза на еврозоната поттикна сепаратизам.
По Грција, Италија е втора по големина во однос на долгот. Нејзината економија покажува слаби показатели. Многу луѓе во Јужен Тирол, каде што економијата е во пораст, не сакаат да ги пренесат своите проблеми на цела Италија. Затоа нивниот повик е привлечен во нивниот регион: "Слобода од Рим"

Корзика: "бунтовен остров"

Француските власти долго време се обидуваа да го истиснат корзиканскиот јазик од јавниот живот и локалните училишта на овој медитерански остров и да ги потиснат обидите на корсиканците да се отцепат. Сепаратистичката организација "Фронт за национално ослободување на Корзика" со оружје во рака многу години се обидуваше да извојува автономијата на регионот од Франција и посебен статус. За целта извршуваше диверзии против претставниците на државата или напади туристичките
вили на Французите.

Предлозите на француската влада кај премиерот Лионел Жоспен во 2000 година за прашањата на автономијата на Корзика беа пречекани на нож од конзервативната опозиција, која се плашеше дека и други француски полиња – Бретања, Алзас и Прованса – исто така можат да побараат поголема независност , што ќе го загрози единството на Франција.
Не беше до 2014 година дека сепаратистите на ФНЦ ја напуштија вооружената борба. Но, не е исклучена веројатноста за нови конфликти.

Баварија: Живеам одделно од Германија?

Баварците, во најголем дел, сериозно размислувале за создавањето на сопствената земја. Впрочем, оваа федерална покраина официјално се нарекува Република Баварија. Таа е најголема и најпросперитетна област во Сојузна Република. Таму живеат речиси 13 милиони луѓе – повеќе отколку во Шведска или Португалија. Но, аспирациите за отцепување, исто така, се појавуваат кај Баварците, кои веруваат дека економската слабост на сиромашните региони е компензирана. Баварија сака да плати помалку во општата државна каса. Ова е причината зошто новинарот и член на ХСС, Вилфрид Шарнал, активно се бори за таа кауза. Во 2012 година беше објавена книга под наслов "Баварија може да се справи со сопствени", каде што
Сарнагл се изјавуваше дека ќе ја напушти Германија. Но слични сепаратистички расположенија не наоѓаат масовен одговор кај населението.

Кристоф Хаселбах, Гл

Поврзани

Најнови вести

Коментари