Словенија донесе одлука со која поинаку се третира влезот во таа земја, со оглед на видот на вакцината што ја примил патникот.

Шефот на Штабот за цивилна заштита на округот Истра, Дино Козлевац, објаснува дека оној што ја примил вакцината на „Модерна“ може да влезе во Словенија 14 дена по вакцинацијата.

Оние кои ја примиле вакцината на „Астразенека“ можат да влезат 21 ден по првата вакцинација, а со вакцината на „Фајзер“ седум дена по втората вакцинација, пишува весникот „Глас Истра“.

„ Секој што прележал Ковид-19 може да влезе во Хрватска и Словенија со лекарско уверение кое важи шест месеци. Затоа, оние кои прележале и биле вакцинирани не треба да имаат негативен тест, како и хрватските граѓани кои официјално одат во Словенија, заради безбедност, цивилна заштита и здравје “, рече Козлевац.

Словенија од петокот ги заостри мерките на границата: дневните мигранти, т.е. студенти постари од 13 години и оние кои работат во словенечки компании, мораат да имаат негативен антиген тест, кој не е постар од седум дена. По истекот на тој период, антиген тестот мора да се повтори, а тоа, според Козлевац, може да се направи во Умаг, Пореч и Бузет.

Луѓето што превезуваат студенти и оние кои користат здравствени услуги во Словенија, мораат да направат и антиген тест, а тестовите ќе ги плаќаат со свои пари. Сите други кои патуваат во Словенија од оправдана причина мора да направат тест за ПЦР.

Од друга страна, луѓето во транзит не мора да имаат тест или какво било уверение при влез во Словенија.

Одлуката на словенечките власти на границите ќе важи најмалку до 2 април.

makfax.com.mk