Поранешниот американски државен секретар Хенри Кисинџер на Светскиот економски форум во Давос преку видео врска изјави дека на Русија мора да и се даде можност еден ден повторно да се приклучи на меѓународниот систем по каков било мировен договор во Украина.

Тој рече дека за да се избегне ескалација на конфликтот со нуклеарната сила, Западот мора да продолжи да разговара со Русија и да не дозволи да чувствува дека има војна против самата руска држава.

Кисинџер, кој служеше под претседателите Никсон и Форд, исто така рече дека американската воена поддршка за Украина треба да продолжи се додека не се постигне линија за прекин на огнот или не се прифати во прелиминарните дискусии.

Поранешниот американски државен секретар Хенри Кисинџер во вторникот рече дека на Русија мора да и се даде можност еден ден повторно да се приклучи на меѓународниот систем по секој мировен договор во Украина и дека дијалогот со земјата мора да биде во тек.

„Ова може да изгледа многу шупливо за нациите кои беа под руски притисок во поголемиот дел од периодот на Студената војна“, рече Кисинџер на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, преку видео врска.

Сепак, тој рече дека е важно да се избегне ескалација на конфликтот меѓу Русија и Западот како резултат на тоа што се чувствува дека војната станала „против самата Русија“.

Ова, рече тој, „може да предизвика Русија да ја преиспита својата историска позиција, која беше амалгам на привлечност кон културата на Европа и страв од доминација на Европа“.

„Уништувањето на Русија како држава која може да води сопствена политика ќе ја отвори огромната област од нејзините 11 временски зони за внатрешен конфликт и за надворешна интервенција во времето кога на нејзината територија има 15.000 и повеќе нуклеарни оружја“.

„Значи, затоа верувам во дијалог со Русија додека трае војната, крај на борбите кога ќе се достигне предвоената линија, и континуиран процес на дискусија од страна на Европа, Америка и во тој момент Русија… додека санкции а и другите притисоци ќе се задржат додека не се постигне конечно решение“.

„Верувам дека ова е начин да се спречи ескалацијата на војната“, рече тој.

Украинското членство во НАТО

Кисинџер беше критикуван од еден украински политичар во мај кога тој предложи Украина да ѝ отстапи малку земја на Русија за да постигне мировен договор.

Кисинџер понатаму во вторникот рече дека САД треба да продолжат да обезбедуваат воена поддршка и доколку е потребно да ја интензивираат таа поддршка додека не се постигне линија за прекин на огнот или не се прифати во прелиминарните дискусии.

Тој, исто така, рече дека сака да изрази восхит кон украинскиот претседател Володимир Зеленски и „херојското однесување на украинскиот народ“. и дека сега верува дека членството на Украина во НАТО еден ден ќе биде „соодветен исход“.

– Пред оваа војна бев против Украина да стане членка на НАТО затоа што се плашев дека тоа ќе го предизвика токму процесот што го гледаме сега. Но, сега кога процесот го достигна ова ниво, неутрална Украина повеќе нема да има смисла во тие услови –  рече 99-годишниот Кисинџер во видео обраќањето пред Светскиот економски форум во Давос.

Тој додаде дека влезот на Украина во НАТО ќе биде соодветно прашање откако ќе се реши конфликтот.

Кисинџер беше државен секретар помеѓу 1973 и 1977 година за време на претседателите Никсон и Форд, а служеше како советник за национална безбедност помеѓу 1969 и 1975 година. бомбардирање и воени операции во Камбоџа.

Извор: ЦНБЦ