Поранешниот американски државен секретар Хенри Кисинџер изјави во петокот дека не мисли дека е мудра надворешнополитичка одлука САД да се обидат да ја вклучат Украина во НАТО по падот на Советскиот Сојуз.

„Основниот предизвик дојде кога се урна Берлинскиот ѕид… Од руска гледна точка, САД тогаш се обидоа да го интегрираат целиот овој регион [Источна Европа], без исклучок, во стратешки систем предводен од Америка“, рече Кисинџер. .

“Мислев дека обидот за вклучување на Украина во НАТО не е мудра американска политика“.

Поранешниот американски државен секретар на САД  Хенри Кисинџер изјави дека „Русија, на некој начин, веќе ја загуби војната“ во Украина.

Кисинџер, говорејќи пред Советот за надворешни односи, рече дека руската инвазија на Украина покажала дека рускиот „капацитет за закана во Европа која конвенционално напаѓа сега е демонстративно надминат“.

Кисинџер рече дека сега прашање е какви ќе бидат односите на Русија со Европа понатаму.

Кисинџер рече дека на крајот мора да започне дијалог меѓу Западот и Русија.

„Некој дијалог, можеби на неофицијално ниво, можеби на истражувачки начин е многу важен“, рече Кисинџер.

Тој рече дека во „нуклеарно опкружување“, дијалогот е многу подобар од „одлуката на бојното поле“.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски претходно денеска изјави дека Украина брзо аплицира за членство во НАТО.

„Де факто, ние веќе го завршивме нашето патување кон НАТО. Де факто, веќе докажавме интероперабилност со стандардите на Алијансата, тие се реални за Украина – реални на бојното поле и во сите аспекти на нашата интеракција. Си веруваме еден на друг, помагаме едни со други и ние се заштитуваме. Тоа е Алијанса. Де факто. Денес Украина аплицира тоа да биде де јуре. Според процедура која е во согласност со нашето значење за заштита на целата наша заедница. Според забрзана постапка“, се вели во соопштението.

Подоцна, државниот секретар Антони Блинкен рече дека САД остануваат посветени на политиката на отворени врати на НАТО.

ФОТО од ЦЕРЕМОНИЈАТА во КРЕМЉ со стотици гости, но невесели лица

Кисинџер предупреди на можноста за забрзување на тензиите кон нуклеарниот конфликт, тврдејќи дека употребата на нуклеарно оружје засекогаш ќе го промени светскиот поредок.

“Меѓутоа, ако Русија иницира нуклеарен конфликт, Соединетите Држави и НАТО треба да и ги ускратат на Москва резултатите што ги сака“, рече тој.

Кисинџер, исто така, се залагаше за дијалог меѓу Русија и колективниот Запад кој продолжува да се стреми да ги зачува стратешките интереси на САД и НАТО.

-Не е во интерес на светот, вклучително и на колективниот Запад, Русија да биде целосно исклучена од западните системи, додаде Кисинџер.

ЕУ, САД и НАТО ја ОСУДИЈА РУСКАТА АНЕКСИЈА на четири украински региони

Фото: Илустрација