Тој ја коментираше неодамнешната сторија на телевизијата Си-би-ес во која командантот на американската 101-та воздушна дивизија, која пристигна во Романија, зборуваше за неговата подготвеност „да ја премине границата и да влезе на територијата на Украина“.

Според Кирби, тоа би било можно само во случај на воена ескалација или напад врз НАТО.

Кирби истакна дека Бајден не ја проÐ �енил својата одлука да не ја вклучува војската во овој конфликт.

-Не сум разговарал со командата на 101-та воздухопловна дивизија, знам дека тие учествуваат во вежбите на НАТО, со некои од нашите сојузници. Меѓутоа, претседателот беше многу јасен. Американската војска нема да се бори во Украина, нагласи Кирби.