„Нашиот денешен состанок доаѓа во клучно време на избор за иднината на човештвото: како големи растечки пазари и земји во развој, членките на БРИКС мора да преземат одговорност“, рече Си. Индија, Кина и Јужна Африка „ја зајакнаа меѓусебната соработка и хиротонија“.

„Мораме да го напуштиме менталитетот на Студената војна, да спречиме конфронтација и да се спротивставиме на едностраните санкции и злоупотребата на санкциите. Глобалното економско закрепнување останува сложен и долг процес, додека мирот и безбедноста стануваат сè позначајни прашања“, рече кинескиот претседател на состанокот на БРИКС.