Кина воведе дигитален сертификат за вакцинација против коронавирус за своите граѓани што планираат прекугранично патување, придружувајќи им се на другите земји кои издаваат слични документи во обид повторно да ги отворат своите економии, пишува „Ројтерс“.

Одделот за конзуларни работи при Министерството за надворешни работи на Кина на својата веб-страница објави дека овој сертификат ќе содржи детали за информации за носителот на вакцината против коронавирусот и неговиот резултат од тестот на САРС-ЦОВ-2.

Министерот за надворешни работи Ванг Ји во неделата изјави дека целта на сертификатот е да се постигне меѓусебна проверка на податоците што ќе придонесат за безбедна интеракција на луѓето. Сè уште не е познато со кои земји Кина разговараше за можното признавање на нејзините 19 сертификати.

Кина сè уште не објавила какво било олеснување на карантин за луѓето кои доаѓаат во земјата и кои биле вакцинирани против коронавирус, а Кинеската национална здравствена комисија во февруари изјави дека постојните барања за карантин треба да останат на сила за луѓето кои пристигнуваат во Кина, бидејќи вакцинираните лица сè уште можат да бидат заразени со вирусот.

makfax.com.mk