Демонстантите ги срушија бистите на британските кралици Викторија и Елизабета Втора во Канада, пренесува Би-Би-Си, а се повеќе цркви горат во Канада, се зголемува гневот поради гробовите под католичките училишта

Бистата на кралицата Викторија е срушена во Винипег, главниот град на провинцијата Манитоба. Во нејзина близина била помала биста на кралицата Елизабета Втора, која исто така била срушена.

Уривањето на бистите е резултат на растечкиот гнев поради откривањето на гробници на децата под католичките училишта, пренесува Би-Би-Си.

Локалните медиуми објавија дека полицијата уапсила едно лице користејќи електричен шокер, но додале дека протестот бил главно мирен.

Британската влада го осуди уривањето на бистите на кралиците.