Како се вози овде? Еден од најопасните превои во светот (ВИДЕО+ФОТО)

Патот низ планинскиот премин на Хималаите Зои Ла е еден од најопасните патишта во светот.
Преминот е составен дел на Индискиот државен автопат "1D", а некои делови се високи 3.528 метри надморска височина. Се смета за спој меѓу регионот Ладак и долината Кашмир.

Во исто време, тој е еден од најопасните патишта во светот

Во исто време, тој е еден од најопасните патишта во светот, каде што повеќе од десетина луѓе ги губат животите секоја година.

Причината за ова лежи во нерамниот и недостапен терен на кој е изграден, како и безмилосните временски услови.

Поради снег, кал и мраз, несреќи во зимските месеци се чести тука, па патот е редовно затворен.

Беше затворен од 11 декември минатата година до 6 април 2018 година.

Локалните власти ја научиле лекцијата во 2009 година, кога презеле голема операција за спасување за да спасат 350 лица заробени во различни делови на патот. Покрај тоа, тоа е пат кој има 60 лизгања на земјиштето, но не и заштитна ограда.

 

Jozila Pass ~ Himalayan Range, World's most dangerous road...

A post shared by Andy Dirgantara (@andydirgantara) onMay 12, 2018 at 10:38am PDT

Возачите се деконцентрирани и стадата на домашни животни кои често го уништуваат патот, или 'рѓосани остатоци од автомобили и автобуси кои тука го поздравуваат нивниот фатален крај.

Поврзани

Најнови вести

Коментари