Главната вест на британските медиуми во средата беше дека тој ден не бил регистриран ниту еден смртен случај од коронавирус.

Тоа беше првиот ден без смртен случај од коронавирус по речиси десет месеци, што ги охрабрува Британците да продолжат по патот на олеснување на мерките планирано за 21 јуни.

„Дејли експрес“ имаше едноставна насловна – тие напишаа „Нула“ со големи букви.

„Дејли мирор“ имаше слична насловна страница. „Нула смртност од ковид во Велика Британија“ е напишано со големи букви, но текстот предупредува дека илјадници нови дневни случаи потенцијално може да го одложат олеснувањето на мерките.

„Дејли телеграф“ пишува дека премиерот Борис Џонсон сега е под притисок да ги олесни мерките на 21 јуни. Тој го наведува примерот на Шкотска, која го забави олеснувањето на мерките во некои делови на земјата. Исто така, во текстот се споменува случајот со Мелбурн, кој брзо ја врати блокадата по појавата на нови случаи.

„Гардијан“ ја стави веста за нула смртни случаи од корона на дното на својата насловна страница, фокусирајќи се на пакетот помош за деца во пост-ковид периодот кој изнесува 1,4 милијарда фунти, за кој вели дека не е доволен.

„Тајмс“ се занимава и со пакетот помош за образованието, но во насловот се чита веста за нула смртни случаи од круната. Се вели дека тоа е „надеж за олеснување на мерките на 21 јуни“.

„Дејли мејл“ објави наслов од два дела на „Нула смрт, нема потреба од страв од слобода“. Тие пишуваат за „подмолна кампања“ насочена кон одложување на олеснувањето на мерките и на премиерот Џонсон му ставаат јасно до знаење дека на ова мора да се спротистави.


makfax.com.mk