Научниците во Израел спровеле истражување кое покажало дека вакцинацијата против коронавирус, покрај тоа што создава лична заштита, го намалува и ризикот од нејзино пренесување.

Тие ги анализирале лабораториските резултати на 5800 заразени лица, од кои половина ја добиле првата доза на вакцини од Бионтек и Фајзер.

ПЦР тестовите откриле дека вакцинираните пациенти произвеле четири пати помалку честички од коронавирусот од 12. до 28. ден по приемот на вакцината, отколку оние кои не ја примиле вакцината.

„Помала количина на вирус значи и помала можност за пренесување“, велат научниците од Израел.

makfax.com.mk