Ова го предизвикало пожарот, покажуваат видео снимките од местото на настанот.

Ракетата паднала на мостот на бродот и предизвикала пожар, соопшти безбедносната поморска компанија Амбреи. Видео снимката покажува дека пламенот ја исполнува контролната соба на бродот, но не може да се потврди датумот на снимката.

Бродот, кој е заглавен во пристаништето од февруари 2022 година, е еден од дванаесетте турски бродови заробени во украинските пристаништа, вклучително и Херсон, кои не се опфатени со договорот за транспорт на жито во Црното Море со посредство на ОН.

„Вчера вечерта имаше напад, најверојатно на пристаништето, а се чини дека проектилот го погодил бродот, но бидејќи нема екипаж, нема повредени или жртви“, изјавил анонимен извор.