Обвинителите ќе одлучуваат за следните чекори врз основа на полицискиот извештај, изјави за Си-Ен-Ен Карл Јигланд од канцеларијата на јавното обвинителство.

Шведската полиција претходно објави дека инцидентот го третира како „тешка саботажа“, додавајќи дека „таа квалификација е предмет на промена“.

Шведската премиерка Магдалена Андресон изјави вчера дека инцидентот „веројатно е резултат на намерен чин“.