Исламистички екстремисти во возила, вооружени со митралези, убија девет цивили во нападите врз три села во центарот на Мали, соопштија локалните власти.

Две групи напаѓачи ги нападнаа етничките села Догона – Гореј, Симиканда и Џaмнати во регионот Мопти, кои беа разурнувани од исламисти и меѓуетничко насилство во последниве години, соопштија властите.

Мулај Гвиндо, градоначалник на Банкас, лоциран во близина на Гореј и Симиканд, ги обвини нападите врз истите екстремисти, во кои беа убиени осум лица при напади врз воената пошта и базата на жандармеријата минатиот четврток.

makfax.com.mk