Ломачи горат и понатаму горат во непосредна близина на границата со Индија, како потсетник на тоа колку работите можат брзо да ескалираат.

Коронавирусот извесно време дивее во Индија а ситуацијата секој ден е се покритична. Вакцинацијата оди бавно, во болниците нема доволно место за пациенти ни доволно кислород, а постои стравување дека ова сценарио би можело да се префрли и во сосетството – во Пакистан.

Ломачите и понатаму горат во непосредна близина на границата со Индија, како потсетник на тоа колку работите можат брзо да ескалираат кога е во прашање коронавирусот.

Во Пакистан во март забележано е 16.000 случаи на корона, а во април околу 140.000. Тогаш имало и околу 3.000 смртни случаи. Тоа бил најлош месец од почетокот на пандемијата.

Официјалните податоци откриваат дека капацитетите со кревети во единиците за интензивна нега во јавните и приватните болници достигнал повеќе од 93 отсто, додека во некои градови престанале со работа. Околу 80 отсто изнесува искористеноста на респиратори и кревети со кислород.