Кога министерот за енергија на Саудиска Арабија, принцот Абдулазиз бин Салман, објави дека Саудиска Арабија повеќе не е земја што произведува нафта, тој веројатно не мислеше буквално.

– Саудиска Арабија повеќе не е нафтена земја, туку земја што произведува енергија – рече министерот за енергија оваа недела. Саудиска Арабија има големи зелени амбиции кои вклучуваат производство на гас и обновливи извори на енергија.

– Го повикувам светот да го прифати ова како реалност. Ние ќе бидеме победници во сите овие активности – изјави тој.

Саудиска Арабија сигурно ќе има корист од зелената транзиција. Додека „Ексон“, „Шеврон“ и „Шел“ низ целиот свет се зафатени со тужби  од активистите за климата, особено во земјите на ОПЕК – тие сакаат да го искористат тоа затоа што ќе биде зголемената цена на нафтата.

Саудиска Арабија веќе ја зголеми својата официјална продажна цена за месец јули. Но, тоа не ја спречува Саудиска Арабија да ги извршува своите зелени амбиции – Саудиската зелена иницијатива – додека ги финансира овие зелени амбиции со продажба на нафта.

Саудиска Арабија планира да генерира 50% од својата енергија од обновливи извори до 2030 година, делумно за да ја намали зависноста од нафта. Во 2017 година, обновливите извори учествуваат со само 0,02% од вкупниот енергетски удел во Саудиска Арабија.

Но, тоа не значи дека Саудиска Арабија планира да произведува помалку барели нафта. И тоа не значи дека планира да престане да ги финансира сите нови нафтени и гасни проекти, бидејќи неодамнешниот извештај на сугерираше дека светот мора да достигне нула до 2050 година. Саудиска Арабија долго време тврди дека нафтата ќе остане доминантен извор на енергија со децении.

Министерот за енергетика на Саудиска Арабија рече дека патот до нето-нулата на ИЕА, наведен во последниот извештај, е како продолжение на Ла Ла Ленд. Всушност, неколку земји произведувачи на нафта и потрошувачи го отфрлија извештајот.

Приходите од нафта на Саудиска Арабија – кои ќе ги финансираат сите зелени аспирации што земјата може да ги преземе – се намалија во текот на изминатата година и половина, а државниот нафтен гигант „Арамко“ мораше да одржи продажба на обврзници само за да и плати огромна дивиденда на државата.

Сепак, вреди да се напомене дека најголемиот извозник на сурова нафта во светот тврди дека повеќе не станува збор за земја што произведува нафта.