Министерството за наука и образование собра податоци за вакцинирањето на наставниците и другиот училиштен персонал. Во просек, дури 64 проценти од вработените и наставниците не сакаат да се вакцинираат.

„Постои интерес, но голем број жени стравуваат од една вакцина. Ние би сакале да им понудиме на вработените можност за избор на вакцина, сепак во системот 86 проценти се жени. Проблемот е што тие ја поделија приоритетната група во две подгрупи, очигледно нема доволно вакцини. Сите вработени се подеднакво важни“, рече Ана Тускан, секретарка на Синдикатот на наставници.

На прашањето зошто просветните работници се толку скептични во врска со вакцинацијата, министерот за образование и наука, Радован Фукс, рече дека не знае.

„Изненадувачки. Очекував поголем одѕив на вакцинацијата и сега кога дојдовме во фаза дека сè е средено и организирано, немаме таков идеален одѕив“, рече Фукс.

„Ако ме прашате, направен е негативен маркетинг за една добра вакцина“, рече Фукс.

makfax.com.mk