Холандија ќе го блокира обидот на Бугарија да се приклучи на безвизната Шенген зона на Европската унија следната недела, објави Блумберг.

Холандија смета дека е „сè уште прерано“ за влез на Бугарија во зоната, рече Хоекстра во петокот по состанокот на владата во Хаг.

Холандската влада ќе се согласи со пристапувањето на Романија и Хрватска, рече Хоекстра.

Романија и Бугарија чекаат повеќе од една деценија да бидат пуштени во Шенген. И покрај исполнувањето на сите технички критериуми, тие се соочија со отпор од некои членки бидејќи ЕУ постојано ги критикуваше поради судските реформи и владеењето на правото.

Холандскиот кабинет „ќе ја охрабри бугарската влада да продолжи со реформите и зајакнувањето на владеењето на правото, справувањето со корупцијата и борбата против организираниот криминал“, напиша Хоекстра во посебно писмо до парламентот.

Холандија „ќе побара од бугарската влада да покаже видливи и конкретни резултати, за да може да се увери дека граничните контроли се обезбедени“.