По силната зимска бура и екстремно ниските температури, властите во Тексас привремено им забранија на компаниите за електродистрибуција да им издаваат сметки за електрична енергија на граѓаните или да ги исклучуваат од мрежата поради неплатени сметки, изјави гувернерот Грег Ебот.

„Тексашаните кои останаа без струја за време на студените денови не треба да бидат изложени на астрономски сметки за електрична енергија“, рече Ебот на прес-конференција во Сан Антонио, додавајќи дека државата наскоро ќе најде начин да ги заштити тие потрошувачи.

Според Ебот, за само пет дена од ледениот бран, граѓаните кои имале електрична енергија добиле сметки до 5.000 долари за тој 5-дневен период на зголемена потрошувачка.

makfax.com.mk