Такси -возилата на Бангкок отсекогаш се истакнувале по своите светли бои: циклама и портокалови одблесоци што блескаат во сообраќајот под задушувачката хауба на небото или меѓу светлата на градот ноќе.

Но, сега има дополнителен детал за да ги направи уникатни.

Всушност, во време на пандемија, многу автомобили што стоеја се трансформирани во кровни градини.

Градини и посеви процветаа на покривите и хаубите на паркираните автомобили.

Идејата дојде од сопственикот на компанијата за изнајмување Ратчафрук Такси Кооператив кој им дозволи на своите вработени да користат такси за садење зеленчук и цвеќиња.

Градини на заедницата

Такси -возилото, од пластична слика за кризата, на тој начин е трансформиран во заедничка градина. Зафатени со конзерви и мотики, вработените го ослободуваат стресот и добиваат свеж зеленчук.

Моторите застанаа

Поради Ковид, со колапсот на меѓународниот туризам и строгите мерки за карантин воведени од тајландската влада, компаниите за изнајмување такси доживеаја значителен пад во бизнисот: илјадници автомобили беа оставени неискористени од возачите кои не можеа да си дозволат кириите.