Сезоната на крлежи и комарци веќе започна. Минатата година во Братислава не реагираа навреме кога можеа да ги уништат во форма на ларви, затоа оваа година, градскиот совет на Братислава не сакаше да го потценува објави повик за доброволни ловци на комарци.

„Веруваме дека тоа ќе привлече не само млади луѓе, туку и семејства со деца“, информираше портпаролот на Братислава и Катарина Рајчанова.

Нивната задача е да пронајдат таканаречено мрестилиште на комарци, а досега се пријавиле околу 150.

„Сега ќе следат тренинзите и потоа ќе бидат на терен најмалку 2-3 пати неделно, каде што ќе собираат примероци“, информира Рајчанова.

„Минатата година немаше волонтери, само експерти беа на терен“, вели Рајчанова. И тие не можеа да бидат насекаде одеднаш. Пред една година, околу ова време, пропуштија неколку важни теми, како оваа, и знаеме како се покажа.Општината научи лекција. Затоа започнавме да регрутираме волонтери“, вели Рајчанова.

Таа вели дека биле  да испитуваат кај езерото Девин.

@Пред една година, илјадници го преполнија ова место и немаше потреба да се користи примерок. Овој пат, сепак, не забележавме ларви во езерото со голо око. Остатокот од регионот Братислава е во слична ситуација. „Не се забележани ларви“, рече Мартин Обух, шеф на одделот за животна средина на БСК.

Секоја година, жителите на селата во сливот на реката Морава се соочуваат со огромни инвазии на комарци

„Иако ова не е наша одговорност, ние се обидуваме да им помогнеме на овие заедници“, рече Обух.

Претходно  изградиле мрежа од околу триесетина волонтери кои им даваат информации за состојбата на експертите.

„Ние сигурно го намаливме бројот на ларви, но ситуацијата сепак беше прилично лоша. Направивме 8 интервенции“, вели Обух.