Франција ќе инвестира огромни 413 милијарди евра во своите вооружени сили во седумгодишниот период 2024-2030 година, објави во петокот претседателот на Француската Република Емануел Макрон во воздухопловната база Мон-де-Марсан.

Сцената од која тој зборуваше беше врамена со авиони Рафал и копнениот противвоздушен одбранбен систем Мамба, производи на француската воена технологија сега распоредени во однос на Русија.

Најавената сума е за една третина поголема од претходната, бидејќи францускиот воен буџет за седумгодишниот период 2019-2025 година изнесува приближно 300 милијарди евра.

Новиот воен буџет ќе биде најобемниот од 1960-тите, кога последниот генерал на чело на земјата, претседателот Шарл де Гол, одлучи да ја опреми Франција со нуклеарно оружје и на тој начин да ја формира својата Force de frappe (Ударна сила).

Франција ја искористи шансата

Соочена со сопнувањето на Велика Британија, досега најсилната западноевропска воена сила и втора најсилна во Северноатлантскиот пакт, и со разбирливото неподготвеност на Германија, во согласност со својата економска сила, да ги преземе обврските и трошоците на најсилните воена сила во Европската унија, Франција ја користи можноста да се промовира во воениот врв на Унијата, каде по Брегзит е единствената нуклеарна воена сила.

Германија страда не само поради сеќавањето на страшните човечки и материјални загуби во Втората светска војна, изгубени поради кукавичлукот на нејзините незадоволни сојузници, туку и поради разгорувањето на милитаристичкиот јункерски дух во нејзините вооружени сили секоја година.

А војската, како вода, дословно е добар слуга и лош господар. Франција ги нема тие хемунги. Нејзината самоперцепција инкорпорираше „грандиозност“, величественост, концепт всаден од Луј XIV и Наполеон I, а следен од речиси сите претседатели во Петтата република, без оглед на нивната лоша финансиска и организациска имплементација.

„Мораме да имаме војна однапред“, ја објасни Макрон својата идеја да ја подготви Франција за можен иден судир. Франција, вели тој, мора „да ги повлече последиците од она што нашата епоха го има во зародиш“.

„Избегнување на две стапици“

Истакнувајќи дека во претходните децении политиките на штедење во Франција често доаѓаа на сметка на инвестициите во вооружените сили, Макрон вели дека мора да избегне две стапици:

„Една од стапиците би била да се исцрпите себеси барајќи само технолошка префинетост, другата би била да не инвестираме“.

„Да не се надеваме дека ќе добиеме битка во 2030 година со оружје од 2020 година“, прецизираше Себастиен Лекорну, францускиот министер за одбрана, во интервјуто објавено во саботата во париски „Монд“.

Неговиот оддел се викаше Министерство за одбрана од 1974 до 2017 година, но потоа, во ерата на Макрон, тоа одбранбено име беше отфрлено и беше вратено претходното офанзивно име, како вербален симбол на новата воена доктрина.

Макрон новата масовна инвестиција во модернизацијата и зајакнувањето на француските вооружени сили ја објаснува со актуелната ситуација во Европа, со оглед на агресивната руска војна во Украина.

Франција на Макрон јасно верува дека воената доктрина на Путин, која драстично ги поткопа резултатите од Хелсиншката конференција за европска безбедност и соработка, не е инцидент предизвикан од политички излив на еден лидер, туку повеќе манифестација на нов тренд на загрозување на постојните баланси.

Фото: Елисеј