Германската влада изнајмила четири пловечки терминали за течен природен гас, изјави министерот за весникот Зонтаг.

„Оваа година веќе се достапни два брода, а при преминот од 2022 до 2023 година ќе бидат стационирани во Вилхелмсхавен, крајбрежен град на Северното Море и Брунсбител, на устието на Елба, во близина на Северното Море.“

Москва веќе значително ги намали испораките на гас што пристигнуваат во Германија преку гасоводот, додека Берлин бара други извори на енергија.

Клаус Милер, шеф на германската мрежна агенција, која ги надгледува мрежите за снабдување со енергија, рече дека стравува од целосно укинување на рускиот гас за Германија и предупреди дека претстојниот ремонт на гасоводот Северен тек 1 може да се претвори во „долгорочен политички ремонт. “

Милер ги повика граѓаните да ја намалат потрошувачката на енергија.