Германската министерка за одбрана Кристина Ламбрехт е на удар на опозицијата и коалициските партнери. Германската армија има муниција за само неколку часа борба, тврди германски „Велт“, додека „Политико“ наведува дека министерот за финансии Кристијан Лиднер го одбил барањето на Ламбрехт за пари за купување муниција.

Германскиот министер за одбрана, кој доаѓа од СДП на канцеларот Олаф Солац, претходно беше на удар на критики поради бавните набавки за армијата, и покрај новиот пакет од 100 милијарди евра за вооружување. Критиките се засилија откако беше откриено дека не е набавена нова муниција за Бундесверот.