„Сакаме да ја олесниме работната имиграција во Германија и да го поедноставиме пристапот до пазарот на трудот“, рече министерката за внатрешни работи Ненси Фезер (Социјалдемократската партија на Германија СПД), кога ги презентираше измените на законот за имиграција.

Новиот закон, кој на денешната седница го изгласа коалициската влада, предвидува воведување на таканаречената „Чанченкарта“, со која кандидатот за имиграција би собирал бодови заедно со критериуми како професионално образование, познавање на јазикот, возраст , работно искуство и поврзаност со Германија.

Според предлог-законот, потребно е да се соберат најмалку шест бода за имигрирање во Германија, при што, на пример, доброто познавање на германскиот јазик носи три бода, возраст под 35 години два, а најмногу четири бода може да се добиени за вештини.

Во иднина, потенцијалните имигранти кои доаѓаат од земји надвор од Европската унија би можеле да ја искористат можноста за пробна работа и престој во Германија, а исто така би можеле да учествуваат во програми за континуирано образование.

„По долги години чекање, Германија конечно добива модерен закон за имиграција со систем на бодување заснован на канадскиот модел“, рече претставникот на владејачката Либерално-демократска партија (ФДП) Ан-Верушка Јуриш.

Министерот за труд Хубертус Хајл (СПД) рече дека целта на новиот закон е имиграција на 125.000 имигранти од земји надвор од Европската унија. Истовремено, Хајл нагласи дека Владата ќе се обиде да го искористи потенцијалот на германскиот пазар на труд. „Сакаме да им го олесниме пристапот до пазарот на трудот на жените и постарите лица кои во моментов се соочуваат со бројни пречки“, рече Хејл.

Во исто време, таканареченото Правило за Западен Балкан, кое беше воведено на почетокот на 2016 година и кое овозможува имиграција на работници од шест земји на Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово, Македонија , Србија) заради работата се менува.

Годишната квота од 25.000 работници за граѓаните на овие земји треба да се удвои. Истовремено, од доселениците од Западен Балкан не се бара квалификација како услов за доселување, туку претходно склучен договор за работа. Предлог-законот што денеска го одобри Владата треба да биде испратен до парламентот, каде се очекува лесно да помине со поддршка на владиното мнозинство.