Топовите, кои можат да истрелаат шест проектили во минута и имаат дострел поголем од 40 километри, ќе бидат направени во Словачка, а испораката ќе започне следната година, објави Министерството.

Украина, која остварува значителни успеси против руските сили на исток во последните неколку недели, вели дека ѝ треба повеќе тешко оружје за да ја одбие инвазијата што Москва ја започна во февруари.