Германија: 3 деца – ДА, но прво дете и брак – НЕ

Минатата 2021 година, која беше втора година на короната, доведе до интересни настани во Германија, покажува статистиката: најмногу деца се родени од 1997 година, но најмалку бракови се направени од Првата светска војна.

Во Германија речиси никогаш досега не се венчале толку малку парови како во 2021 година, наведува Федералното биро за статистика:

„Бројот на бракови во Германија во 2021 година падна на нов историски минимум“.

Само околу 357.800 парови се венчале минатата година – 349.000 меѓу мажи и жени и 8.700 истополови бракови.

Имаше помалку бракови само за време на Првата светска војна од 1915 до 1918 година.

Нема податоци за војните во 1944 и 1945 година.

Во Источна Германија, бројот на сите бракови се намалил повеќе отколку во Западна Германија. Заводот за статистика наведува дека како можна причина е што бројот на луѓе на возраст од околу 30 години во Источна Германија во моментов се намалува.

Стапките на бракови обично се највисоки кај луѓето на возраст од околу 30 години – а во времето на обединувањето на Германија во раните 1990-ти, бројот на раѓања на Исток нагло опадна, тоа се луѓе кои моментално се на оваа возраст. Како резултат на тоа, има помалку потенцијални родители на таа возраст.

Необичен тренд – трето дете

Сепак – зголемен е бројот на новороденчиња во Германија. Во втората година од короната се родиле околу 795.500 деца. – најмногу од 1997 година.

Она што е впечатливо за статистичарите: Зголемување на раѓањето на трето дете може да се забележи низ цела Германија – бројот на мајки кои родиле трето дете е зголемен за 3,9 отсто.

За разлика од нив, бројот на првородени деца е зголемен за само 1,2 отсто.

Незначително е зголемено учеството на децата во популацијата во Германија.

Од 83,2 милиони луѓе кои живееле во Германија на почетокот на 2021 година, 10,7 милиони биле деца под 14 години.

Така, децата сочинуваат 12,9 отсто од вкупното население.

Најголем дефицит на наталитетот од 1945 година

Во исто време – минатата година, Германија го доживеа најголемиот дефицит на наталитетот од крајот на Втората светска војна. Ова го соопшти Федералниот институт за истражување на населението (БиБ).

Неверојатно е дека овој дефицит се случил иако имало повеќе раѓања отколку во која било од последните 25 години.

Бројот на родени не може да го компензира бројот на умрените.

Поточно: во 2021 година се родиле 796.000 луѓе, а повеќе од еден милион починале. Ова резултира со дефицит од околу 228.000 луѓе.

Короната, односно смртта на луѓето од Ковид-19 е и причина за новиот дефицит.

Сепак, според федералниот институт, последиците од пандемијата не биле пресудни.

Има повеќе смртни случаи отколку родени – тренд во последните 50 години во Германија: Последниот вишок на наталитет е забележан во 1971 година.

Популацијата старее, се помалку потенцијални мајки

Според БиБ, една од главните причини за овој тренд е тоа што луѓето во Германија стареат.

Просечната возраст на населението се зголемува секоја година – на крајот на 2020 година беше 44,6 години.

За споредба: пред повеќе од еден век (1910 година), таа вредност беше 23,6 години.

Продолжениот животен век и фактот дека постарите луѓе се родени во време на висок наталитет, доведоа до зголемување на бројот на постари лица.

Дури и се поголем број деца не можат да го надоместат тоа, се вели во извештајот.

Малку е веројатно дека бројот на родени ќе остане висок како лани.

Според извештајот, бројот на потенцијални мајки најверојатно ќе се намали во следните 20 години.

Причината за тоа е што луѓето родени во 1990-тите, а ги има релативно малку – тогаш ќе влезат во „фазата за раѓање деца“.

Влијанието на имиграцијата

Во изминатите 50 години, во Германија починале 6,1 милиони луѓе повеќе отколку што биле родени.

Фактот дека населението во Германија во целина продолжува да расте се должи на имиграцијата на луѓе од други земји.

Статистичарите проценуваат дека во 2021 година, околу 270.000 до 320.000 луѓе имигрирале повеќе отколку што емигрирале.

За 2060 година, научниците од БиБ го проценуваат населението на Германија на -67,6 милиони ако има помала имиграција од сега или -76,5 милиони со поголема имиграција.

Сепак, големите кризи или војни не се вклучени во оваа пресметка.

Истовремено, научниците од институтот истакнуваат дека развојниот потенцијал на една земја не се одредува само од апсолутната големина на населението или наталитетот.

Клучниот аспект е колку се добро образовани луѓето што живеат таму.

Извор: Дојче веле

Фото: ДВ