Страв

Германците сè повеќе бараат дозволи за оружје за лична одбрана

Според Министерство за внатрешни работи, бројот на барања за дозволи на ниво на цела Германија е зголемен за 60 отсто споредено со 180 илјади барања во 2015 година

За речиси шест пати е зголемен бројот на баратели на дозволи за поседувањње и носење на оружје за лична одбрана, објавува весникот Берлинер Моргенпост. За разлика од 545 барање поднесени во покраината Брандербург заедно со градот - покраина Берлин во 2015 година, во минатата година, дури 3.420 луѓе побарале дозвола за поседување огнено оружје. 

Според весникот, најголем број на дозволите минатата годинна биле побарани во јануари и февруари, кога во земјата влегоа најголем број на бегалци.

Весникот цитира извори во федералното Министерство за внатрешни работи, според кое бројот на барања за дозволи на ниво на цела Германија е зголемен за 60 отсто споредено со 180 илјади барања во 2015 година. Во оружје за самоодбрана спаѓаат пиштоли за сигнализација, гасни пиштоли и средства кои што не можат да предизвикаат повреди со смртни последици.

Поврзани

Најнови вести

Коментари