Светот нема да се врати во нормала до крајот на 2022 година, што е катастрофа што можеше да се избегне доколку светските лидери инвестираа во тестирање на самиот почеток на пандемијата, смета филантропот и милијардер Бил Гејтс.

„Ова е огромна трагедија. Можеме да ја пресметаме економската цена, но веројатно никогаш нема да можеме да ја измериме загубата, страдањето поради наметнатите ограничувања и учењето како бројот на починати да не биде уште поголем“, изјави Гејтс.

„Единствената добра работа е што крајот е на повидок. „Имаме вакцини, кои се скоро сите ефикасни, па конечно излегуваме од овој мрак и ја гледаме светлината на крајот од тунелот“, додаде тој.

„Додека не го исчистиме целиот свет од тоа, ќе имаме некои ограничувања и забрани, но и тие ќе исчезнат на крајот на 2022 година, ако сите работиме заедно. „Тогаш треба целосно да се вратиме во нормала“, рече тој.

Гејтс процени дека, доколку меѓународната заедница инвестираше на самиот почеток, овој опсег на пандемијата со Ковид-19 ќе беше избегнат.

„Имаме ризик и со мала цена, со мала инвестиција, успеавме да го избегнеме овој проблем. Овие инвестиции не се направени. А, една од нив беше идејата болеста да се дијагностицира брзо “, рече тој.

„За среќа, технологијата наречена ПЦР ни овозможува да тестираме, многу прецизно, и ако тестиравме доволно луѓе во раните фази на пандемијата, а потоа ги ставевме во карантин позитивните, можевте да го избегнете овој експоненцијален раст што ве присили да затворите толку многу, додаде Гејтс.

Тој верува дека некои земји успешно се бореле против вирусот, како што се Австралија, Јужна Кореја, Нов Зеланд, но дека за жал, поголемиот дел од Европа, Јужна Америка, па дури и САД не се борле во доволна мерка, па затоа според него и се најдоа во неверојатен проблем.

 

makfax.com.mk