Франција им нуди на сопствениците на стари автомобили со мотори со внатрешно согорување 2.500 евра да ги однесат во отпад и да ги заменат со нов електричен велосипед.

Мерката го доби потребното мнозинство на прелиминарното гласање во парламентот, а владата ја предложи во форма на измени и дополнувања на нацрт-законот насочен кон намалување на емисиите на стакленички гасови за 40 проценти од нивото во 1990 година.

Доколку добие поддршка од пратениците на последното гласање за законот, Франција ќе стане првата земја во светот што ќе им понуди на граѓаните можност да заменат старо возило со електричен или склопувачки велосипед, соопшти Француската федерација на корисници на велосипеди (FUB).

„ Тие сфатија дека решението не е да се направат автомобилите позелени, туку едноставно да се намали нивниот број“, рече претседателот на ФУБ, Оливие Шнајдер.

makfax.com.mk