Фотографија на група средношколци ја разбранува јавноста во Америка

Управата на СОУ „Барабу,” од истоимениот град во Висконсин, започна истрага откако на интернет се појави фотографија од група од околу 50 ученици, кои позираат со навидум нацистички поздрав.

На сликата може да се видат свечено облечените учениците како насмеани ја држат испружена десната рака во воздух. Некои од нив не покажуваат никаков гест, додека други направиле знак дека кој потсеќа на “OK”, но се сомнева дека ова е знак на белата раса поради сличности – споени показалецот и палецот, другите три прста испружени.

Лори Мјулер, управничка на школската област, го осуди овој потег на студентите. Таа тврди дека фотографијата била од минатата пролет и дека не била создадена во училишниот имот или настан. Сликата првично беше поставена на сајтот на фотографот, заедно со други фотографии кои наводно настанале во текот на јуниор забава. Целиот албум сега е отстранет.

Државниот секретар Дејв Консидине рече дека овој инцидент е јасен потсетник дека расизмот сè уште е присутен во заедницата Барабу и во Америка.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари