Од 8 март Финска воведува мерка на затворање на јавниот и економски живот во период од три недели, поради зголемувањето на бројот на лица заразени со коронавирусот, објави премиерот Сана Марин.

Блокадата нема да вклучува полициски час, но рестораните ќе бидат затворени, додека учениците на возраст од 13 години и постари ќе мора да преминат на настава од далечина, се вели во соопштението.

Покрај зголемениот број на заразени, експертите предупредуваат дека во Финска се појави нова мутација на коронавирусот. Оваа варијанта е означена како „фин-796Х“ и претставува мутирана форма на претходни соеви кои се откриени во Велика Британија и Јужна Африка.

Откриено е дека овие соеви се пренесуваат полесно отколку претходните форми на коронавирусот.

makfax.com.mk