„Откриени се сомнителни активности на неколку интернет платформи, од кои некои се на руски“, соопшти Европол.

Според соопштението, биле проверени различни форуми кои нудат помош или работа за бегалците, платформи за „дружење“ и сексуални услуги за да се идентификуваат обидите на криминалните мрежи да регрутираат ранливи украински бегалци за целите на експлоатација.

Акцијата се одржала на 23 мај. Инспекторите следеле 125 онлајн платформи во 14 земји и откриле девет наводни шверцери на луѓе и девет потенцијални жртви.

Украинките биле особено повикувани да се фотографираат со ветувања за светла иднина.