Стапката на инфлација на потрошувачките цени во Германија беше потврдена на 4,1% на годишно ниво во септември 2021 година, што е највисоко ниво од декември 1993 година, поради натамошното закрепнување на домашната побарувачка и основните ефекти од ниските цени во 2020 година, особено привременото намалување на стапки на ДДВ и пад на цената на нафтените деривати, објави германскиот завод за статистика

Воведувањето на давачките за емисија на CO2 од јануари 2021 година и ефектите поврзани со кризата, како што се забележителните зголемувања на цените во нагорните фази во економскиот процес, исто така влијаат на CPI.

Цените на стоките се зголемија за 6,1% (наспроти 5,6% во август), поттикнати од енергијата (14,3% наспроти 12,6%) и трошоците за храна (4,9% наспроти 4,6%).

Во меѓувреме, инфлацијата на услугите е стабилна (на 2,5%), на задната страна на нето кириите со исклучок за парно (1,4%), услугите на социјалните објекти (5%), одржувањето и поправката на возилата (5,4%) и за угостителските услуги во ресторани, кафулиња и слично (3,6%). На месечна основа, потрошувачките цени во септември се непроменети втор месец по ред.

Германското федерално биро за статистика покажа дека, покрај во услужниот сектор, пораст на цените има и во супермаркетите, а потрошувачката кошничка, која пред една година чинеше 100 евра, сега е речиси 105 евра.

Според списанието Феникс, услугите на фризерите се зголемени за 3,3 отсто во однос на минатата година, а рестораните за 3,7 отсто. Поскапување може да се забележи и во супермаркетите, а тоа може да се забележи особено кај вегетаријанците и веганите, каде зеленчукот поскапе за цели 9,2 отсто.

Кај зеленчукот најголемо поскапување има кај доматите чија цена е повисока за 32,8 отсто. Јајцата поскапеле за 13,4 отсто, кафето за 6,4 отсто, а маслото за 15,2 отсто. Поради експлозијата на цената на житариците, тост лебот сега чини 10,2 отсто, а замрзнатите колачи за 7,1 отсто.

Алкохолот и тутунот, пак, не се премногу скапи, па сега плаќате 2,4 проценти повеќе, пренесува Вечерњи лист.

Доколку одлучат за преуредување на станот, Германците сега ќе платат 3,5 проценти повеќе за мебел, светилки и апарати за домаќинство отколку што би требало да платат минатата година.

Добрата вест за Германците е што кириите пораснале за само 1,4 отсто, но затоа трошоците за одржување и поправка пораснале за 6,1 отсто, а гасот за 4,4 отсто. Огромно зголемување од дури 38,1 отсто ги дочека оние кои се греат на масло за греење.

Цените на горивата не скокнаа само во Македонија и Хрватска, па Германците сега плаќаат дури 28,2 отсто повеќе од истиот месец лани, а литар бензин често чини повеќе од две евра.