ЕУ: Ти благодариме Трамп, што ја ослободи Европа!

Со одлуки на Доналд Трамп, можете да помисли дека со таков пријател не ви е потребен непријател...

Претседателот на Европскиот совет Доналд Туск изјавил денеска дека американскиот претедател Доналд Трамп "ја ослободил Европа од сите илузии" во врска со трговинскиот договор и повлекување на нуклеарниот договор си Иран.

Тој оценил дека ЕУ мора да биде обединета како би се соочила со новиот феномен - "каприциозно однесување на амриканската администрација", пренесува Ројтерс.

"Следејќи ги последните одлуки на Доналд Трамп, некој би можел да помисли дека со таков пријател не ви е потребен непријател. Искрајно зборувајќи, Европа би требала да биде благодарна на претседателот Трамп, бидејќи благодарение на него се ослободивме од илузии", рекол Туск.

Спрема неговите збориви, Трамп им помогнал на Европејците да сватат дека "ако ви е треба рака која помага, на крај ќе ја најдете сопствената рака".

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари