Уште осум барања чекаат одобрување. Ларвите ќе бидат достапни за продажба замрзнати, сушени, во форма на прав или паста, а ларвите како делумно обезмастен прав. На многу Европејци не им е привлечна помислата да јадат инсекти, но тие се сметаат за деликатес во многу ресторани ширум светот и се дел од исхраната во многу земји, од Мексико до Тајланд.

Најголем дел од загадувањето што ја загрева нашата планета доаѓа од одгледувањето храна, односно од месната и млечната индустрија. Кравите и овците го испуштаат стакленичкиот гас метан, а фармерите уништуваат шуми за да направат пасишта и да одгледуваат соја, од кои три четвртини се храна за добитокот.

Ако салатите со пржени ракчиња и пржени црви ги заменат стековите и хамбургерите, тие би можеле да бидат позитивен чекор во запирање на исчезнувањето на видовите и борбата против климатските промени. Во Германија, на пример, околу половина од населението планира да јаде помалку месо, додека во САД луѓето јадат повеќе месо, но го заменуваат говедското со помалку „загадувачко“ како пилешко, пишува DW.

Протеините од инсекти би можеле да послужат како евтина алтернатива – особено во преработената храна. Имено, помеѓу 35% и 60% од сувата тежина на инсектите се состои од протеини. Инсектите поефикасно ги претвораат калориите од внесот на храна во телесни калории отколку добитокот. Тие исто така брзо се размножуваат и брзо добиваат тежина.

„Никој нема да биде принуден да јаде инсекти“, објави Европската комисија на Твитер минатата недела.