Европската комисија ја продолжи постапката за издавање одобренија за извоз на вакцини против Ковид-19 до крајот на јуни, изјави официјален претставник на ЕУ.

Овој потег следуваше откако ЕУ ја блокираше испораката на вакцини во Австралија минатата недела, кога првпат официјално го искористи механизмот воспоставен кон крајот на јануари, како одговор на најавите за доцнења на некои испораки на вакцини, објави „Ројтерс“.

Доцнењата во испораката доведоа до забавување на вакцинацијата, што ја вознемири јавноста.

Комисијата, која ги следеше нарачките за вакцини за земјите членки на ЕУ, соопшти дека одобрила 249 барања за извоз на 34 милиони дози во 31 земја во последните шест недели. Уште осум барања чекаат одобрување, рече официјален претставник на ЕУ.

Протоколот требаше да истече на крајот на март, но Европската комисија доби зелено светло од владите на ЕУ да го продолжи до јуни, изјави претставникот на Унијата кој е директно вклучен во процесот, со што го потврди извештајот на „Ројтерс“ од минатата недела.

makfax.com.mk