Весникот се повикува на документ на Комисијата за „краткорочни интервенции на пазарот на енергија“.

Според документот, на земјите-членки на ЕУ треба да им се дозволи да ги регулираат потрошувачките цени за време на периодот на транзиција за да ги заштитат од скокови и пред акутниот недостиг, пишува Велт.

Тие цитираат од документот дека „за финансирање на оваа интервенција потребни се значителни суми“.

Европската комисија овој месец треба да претстави детален план за прекин на употребата на руските фосилни горива до 2027 година, како одговор на руската инвазија на Украина.