Вакцината наиде на неколку пречки, вклучително и прекин на производството и регулаторни истраги поради ретките случаи на сериозни несакани ефекти како што е згрутчување на крвта, што доведе неколку земји да ја ограничат или прекинат нејзината употреба.

Одборот за безбедност на ЕМА, исто така, ја повтори својата препорака за слично предупредување да се примени и кај вакцината на Џонсон и Џонсон. Попречниот миелитис е воспаление на едната или двете страни на ‘рбетниот мозок и може да предизвика слабост во рацете или нозете, сензорни симптоми, проблеми со мочниот меур или варењето.

Комитетот ги разгледал податоците и заклучил дека може да има причинско-последична врска помеѓу овие вакцини и попречниот миелитис. Сепак, додаваат дека односот помеѓу придобивките и ризиците од двете вакцини останува непроменет.

Регулаторната агенција не даде никакви информации за пријавениот број на вакви случаи по вакцинацијата, но наведе дека на информациите за вакцината е додаден попречен миелитис како несакана реакција со непозната зачестеност.

Извештаите за сериозни болести на нервниот систем, исто така, беа во центарот на прекинот на истражувањето во раните фази на развојот на вакцините AstraZeneca и Johnson & Johnson засновани на слична технологија.

Агенцијата, исто така, предложи да се ажурираат информациите за вакцината AstraZeneca во врска со згрутчувањето на крвта по првата доза за да се види дека помалку такви несакани ефекти биле пријавени по втората доза. Од 1.809 случаи на ниско-тромбоцитно згрутчување на крвта пријавени во светот, 1.643 биле пријавени по првата доза и 166 по втората.